Напълно завършена е Източната порта на Филипопол. Реставратори и проектанти са

...
</TD
>Напълно завършена е Източната порта на Филипопол. Реставратори и проектанти са
Коментари Харесай

Още едно бижу заблестя в Пловдив

Напълно приключена е Източната порта на Филипопол. Реставратори и проектанти са завършили работата си там. Предстои откриването и.

" Не се знае тъкмо кой ден ще бъде открит, само че обектът е подготвен напълно ", заяви за Plovdiv24.bg  ръководителят на реставраторите Никола Стоянов.

Археологът Мая Мартинова обрисува за медията ни това, което се разкри там след привършване на работата.   

" Вижда се комплекс Източна врата на Филипопол, със браншове от крепостните стени и най-широката улица, разкрита на територията на Филипопол, даже на територията на България, късно-антична улица със широчина 13.20 метра, с тротоари, с осева линия в средата, с настилка, отлично непокътната през тези епохи. От двете страни улицата е имала портици, с мраморна колонада, от която сме вдигнали забележителен брой и зад тези портици има помещение във верижен проект. Изобщо, това е един комплекс, достигнал от Античността до нас със забележителна непокътнатост на архитектурните остатъци. В другите пространства са експонирани архитектурни детайли, лапидарна част, има експонирани и по-ранни архитектурни пластове със зидове и подови равнища под един експозиционен прозорец. Експонирани са и разнообразни мраморни постаменти на скулптури, които са стояли пред колоните, на тротоарите. Някои от тях са със надписи, други архитектурни детайли също са с надписи ", сподели Мартинова.

Тя разясни, че на обекта ще има указателни табели на основни места, с научна информация за туристите.

" Тази ера, която е експонирана, е късно-антична, от 4 до 6 век е функционирала. Интересното е, че ние направихме разкопки в дълбочина и там доразкрихме културни пластове и структури, които са от по-ранни столетия.

Изключителен теоретичен принос е, че открихме и културни пластове от елинистическата  епоха – 4-3 век преди Христа. Това място е било населявано и тогава. Разкрихме сектори от ранна крепостна стена от времето на Марк Аврелий, за която знаем от открития двуезичен надпис, че е издигната през 172 година след Христа, с финансиране от императора. И този надпис е стоял там на по-ранната врата. Тя обаче не е непокътната, защото върху нея е издигнат този късно-античен комплекс ", сподели още археологът Маря Мартинова.

Тя добави, че на обекта са работили една година, действително е било мъчно и интензивно.

" Трябва да се отдаде заслуженото на проектантския екип с ръководител арх. Галя Пировска и на реставраторите с ръководител Никола Стоянов, които извършиха така наречената анастилоза, вдигане на колонадите съвсем до покрив по този начин, както са били, с цел да се потопи туристът и посетителят в тази епоха ", сподели още Мартинова.

Обектът се реставрира с европейски средства по Оперативна програма на Министерство на регионалното развитие. 

По думите на Мартинова първите пет години достъпът ще бъде безвъзмезден, само че ще се регулира от община Пловдив, която ще го стопанисва.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР